receptik

jednoduche, rychle recepty na vtierave chute

Re: receptik

Poslaťod zmrzlinka » Pia, 04. Dec 2009, 17:46

šuhajdi a opilci.jpg
šuhajdi a opilci.jpg (24.14 KiB) Zobrazené 430 krát
Obrázok
stále na teba trpezlivo čakáme
zmrzlinka

šuhajdy

Poslaťod zmrzlinka » Pia, 04. Dec 2009, 17:55

šuhajdi.jpg
šuhajdi.jpg (18.72 KiB) Zobrazené 423 krát

asi 45 kusov vačšich košičkov menšich je viac asi tak 90 kusov

rozložime si košičky na tácku a rozpustenou čokoládou takou hustejšou budeme košičky natierať, dáme lyžičky čokolády do košičky a rozotireme aj na okraje košičkov. tak aby na spodku košička neostalo vela čokolády treba dobre rozotrieť po bokoch a dáme do chladu čokoládu stuhnuť, košičku po stuhnuty budu pevne a aj velmi pekne.

urobime si plnku:
300 g kryštaloveho cukru
200 ml mlieka
60 g kakaa
250 g masla
250 g mletych orechov

cukor nasypeme do mlieka a asi 15 minut varime pri miernej teplote kym sa mlieko na vereške nezačne ťahať na niť, ak sa nezačne nevadi kludne to možete po tych 15 minutach odstaviť.
odstavime a ešte do tepleho mlieka zamiešame kakao, maslo a nakoniec orechy, vznikne nám hustejšia kaša necháme ju mierne vychladnuť a potom začneme plniť košičky nie uplne do vrchu ale tak 1-2 mm od vrchu košička možeme aj viac. polevu v košičku zarovname do hladka.
a vrch košička zalejeme rozpustenou čokoládou na varenie, ozdobime cukrovinkami na zdobnie, mandlami, orechmi, kokosom alebo lentilkami čo nás napadne :D
Obrázok
zmrzlinka

kokosovy opilci

Poslaťod zmrzlinka » Pia, 04. Dec 2009, 18:02

opilci.jpg
opilci.jpg (30.34 KiB) Zobrazené 423 krát

70 g stuženeho tuku
250 g práškoveho cukru
100 g struhaneho kokosu
rum alebo rumová aroma

stuženy tuk roztopime, pridáme práškovy cukor, kokos a rum. všetko spolu dokladne vymiešame a z hmoty postupne tvarujeme guličky, maslo možete roztopiť v mikrovlnke a toto vymiašať v mixeri.
podla počtu guličie si prichystáme košičky!

poleva:
180 g stuženeho tuku
100 g práškoveho cukru
70 g kakaa

stuženy tuk roztopime v hrnci, pridáme don cukor, kakao a zmes dohladka mymiešame.
necháme mierne vychladnuť.
do papierovycho košičkoch dáme po malej lyžičke na spodok košička polevu, potom vložime guličku a zalejeme polevou možeme tak aby nam aj mierne vykukala gulička alebo uplne zaliať ale na takych 90 košičkov vyjde poleva len tak tak možeme potom použiť čokoládu na varienie ak nám nevyjde poleva. a ozdobime cukrovinkami na zdobenie.
Obrázok
zmrzlinka

rafaelo a višnove guličky

Poslaťod zmrzlinka » Pia, 04. Dec 2009, 18:14

rafaelo gulky biele a višnove gulky tmave.jpg
rafaelo gulky biele a višnove gulky tmave.jpg (19.05 KiB) Zobrazené 414 krát

RAFAELO

200 g práškoveho cukru
1,5 cl vody
1/8 palmarinu
Toto dáme do hrnca a necháme zovrieť
Pridáme 125 g sušeneho mlieka, všetko vymiešame na hladku hustu kašičku a pridáme 120 - 170 g kokosu struhaneho podla potreby, pridávame a miešame až kym nevznikne husta zmes.
dáme do chladničky stuhnuť
po vybrati tvarujeme guličky obalime v struhanom kokose a dávame do košičkou velmi pekne to ukáže vo farebnych košičkoch.dáme do chladu stuhnuť.

VIŠŇOVÉ GUĽKY

200 g piškot
100 ml vody
100 g práškoveho cukru
50 g masla
30 g kakaa
50 g orechov mletych
4 lyžice rumu
1 pohár zavaranych višny možu byť aj zavarane v alkohole
struhany kokos alebo tiež mlete orechy na zdobenie

Z vody a cukru uvarime sirup a dáme ho vychladnuť.
maslo vymiešame s kakaom. piškoty pomelieme alebo rozdrvime, orechy pomelieme, oboje zmiešame s rumom.
zmes spojime s vymiešanym maslom a zriedime podla potreby cukrovym sirupom z miešanu so šťavou z kompotu alebo len čistim sirupom, ak nepoužijete kompot - ja robim bez višni len čisto guličky.
sirup pridávame tak aby sa z cesta dali tvrovať guličky, ja to všetko dávam naraz do mixera a vždy sa to podari a sirup dávam všetok a akorát to stači.
z hmoty možeme hned robiť gulky ktoré obalime v kokose alebo v mletych orechoch a dávame do košičkov a dáme do chlade stuhnuť.
možeme gulky plniť tymi višnami.
Obrázok
zmrzlinka

Poslaťod zmrzlinka » Pia, 04. Dec 2009, 18:24

babovka s čokoladovou polevou.jpg
babovka s čokoladovou polevou.jpg (26.87 KiB) Zobrazené 416 krát

babovka punčovou polevou.jpg
babovka punčovou polevou.jpg (25.47 KiB) Zobrazené 410 krát

velmi rýchla a jednoduchá bábovka a hlavne jemnučká a hebká!

5 žltkov a 5 lyžic práškoveho cukru može byť aj 7 ak chcete sladčie, vymiešame do penista, pridame 5 lyžic teplej vody alebo oleja, a 5 lyžic polohrubej muky, pol sáčku prášku do pečiva a dobre vymiešame. vylejeme do vymastenej a hrubou mukou vysypanej formy, možeme si nechať trošku cesta v miske a pridať kakaa urobiť tmave cesto stači len trošku a vyliať na vrch trošku lyžičkou rozotrieť aby boli pekne vzory a dáme piecť na 180C tak že ked do babovky pichneme špáratkom nesmie sa lepiť, babovku vyklopime necháme vychladnuť a ozdobime podla fantazie, pocukrovať alebo použijeme polevy roznej chuti a možme použiť aj cukrovinky na zdobenie, alebo orechy, mandle, kokos, čokoládu, čo máme doma po ruke :lol:
to je mimo vianoc len tak na chuť bliži sa vikend možno niektorá urobite drahym babovičku :lol: :lol: :lol:
Obrázok
zmrzlinka

Poslaťod mama » Pia, 04. Dec 2009, 21:45

ja som myslela sladké zemiaky a nie sladké koláčiky :lol: :lol: :lol:

zmrzka, určite niečo z toho upečiem, šak to by bol hriech neupiecť :lol: ešte, že mám výhovorku, prečo sa napchávať sladkým :oops: :roll: :lol: tie slané som robila minule, so syrom aj rascou a tie sladké, mňaaaaaaaaaam, normálne mi sliny tečú :oops: :oops: :oops: to musím upiecť :idea: :geek:
mama

Poslaťod mama » Sob, 05. Dec 2009, 17:40

niečo zdravé

Havajský šalát

kilo mrkvy
1 velkú konzervu ananásu
pomarančový džús

mrkvu najemno nastrúhame, pridáme ananás narezaný na štvorčeky a zalejeme asi 1-2dcl pomarančového džúsu. rýchle a mňamkové :D
mama

Poslaťod mama » Pia, 18. Dec 2009, 23:49

tak keď zdravé nemá úspech, tak sa vrátime k nezdravému :lol:

takto robím perníčky ja a sú suprové, zvládne aj gazdiná s oboma rukami ľavými :mrgreen:

1 kg hladkej múky
40 dkg práškového cukru
6 vajec
6 PL mierne zohriateho medu
2 čl prášku do pečiva
1 čl mletej škorice
polkilový tuk na pečenie

vajíčko a orechy na vyzdobenie a dochutenie

všetko zmiešame, vy už viete ako ;) necháme ostáť v chladničke /zapnutej :lol: / celú noc, vyvaľkáme na múke na 0,5 cm hrúbku, vykrojíme s formičkami alebo len kolieska s pohárom, potrieme vajíčkom a dáme piecť na papier do rúry cca 20 min jednu várku. ja dávam aj orechy, ale Olívia ich potom hádže do koša, tak teraz sme veľa nedávali :lol:
DSCF6942 [].JPG
DSCF6942 [].JPG (32.42 KiB) Zobrazené 301 krát
mama

Poslaťod mama » Ned, 20. Dec 2009, 00:18

zmrzlinka, my sme urobili podľa tvojich receptov maďarské rezy a vanilkové rožky a sú úplne úžasné :D :D :D
mama

Poslaťod adela » Str, 20. Jan 2010, 15:56

mmm zmrzlinka tak ja som si tu bola pozriet konecne jeden recept a teraz vidim co si tu ty popridavala, dobre chutky si mi narobila, ved ja ledva stiham navarit a nie este piect :roll: :lol: , ale o rok si urcite nieco vyberem z tych tvojich dobrot a napecem ;) ;) ale slintam :lol: :lol:
Obrázok Obrázok
Obrázok
adela

Poslaťod mama » Pia, 05. Feb 2010, 00:11

adelka, aká optimistka :lol: veď o rok nebudeš stíhať ani čaj navariť :lol: :lol:
mama

Poslaťod adela » Sob, 06. Feb 2010, 23:12

mama dik povzbudila si ma :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Obrázok Obrázok
Obrázok
adela

Poslaťod mama » Sob, 06. Feb 2010, 23:36

ja viem :lol:
mama

fazulovy gulas

Poslaťod Silvišňa » Sob, 20. Feb 2010, 19:05

veverka, tu su slubene gulasiky ;)

BABGULYAS:
Potrebujeme:
fazula- velka tmava je najlepsia
cibulka, paprika (kto nema rad varenu papriku, nic sa nestane, ked vynecha), paradajky, cesnak, zemiaky (2-3 podla potreby - ja ich zvyknem tak nahrubo nastruhat, aby dobre zahustili ;), ale kludne mozu byt aj na take mensie kocky )
paradajkovy pretlak
udene koleno, udene rebra
gulasove docucovadlo v tube (podla toho, kto ma ake rad- pikantne alebo sladke)
sol, vegeta, cierne mlete korenie, rasca, majoranka, cervena mleta paprika
Postup:
na oleji osmazime do sklovita cibulku, pridame papriku, ked je paprika trosku oasmazena pridame paradajky a paradajkovy pretlak a cervenu mletu papriku. pridame zemiaky- nie vela, su len na zahustenie. podlejeme vodou a pridame rebra a masko. varime, kym masko nezmakne, podla potreby dolievame vody (ked gulas robime vonku v kontliku, ja si zvyknem den predtym predvarit masko a potom to vsetko zalievam vodou, v ktorej sa masko varilo). pridame fazulu a ked je masko uvarene, dochutime solou, koreninami a roztlacenym cesnakom, zvyknem pridat aj gulasove ochucovadlo v tube . nakoniec pridame majoranku.
ja zvyknem uvarene masko vybrat, odstranit kosti a nakrajat na kocky, aby sme sa s tym potom pri jedle nemuseli prplat ;) . podavame s chlebikom

veverka, ten madarsky robim tak isto, len samozrejme bez fazule :lol: a masko dam hned po paprike smazit a potom nasleduju paradajky, voda,koreniny..... pri madarskom cesnak nedavam, ale ked tak nad tym dumam, najblizsie vyskusam aj s cesnakom :D . a tie tvoje knedliky k tomu :D .
Silvi
ObrázokObrázokObrázokObrázok
Silvišňa

Kuratko s vynikajucimi zemiakmi

Poslaťod Silvišňa » Pon, 22. Feb 2010, 00:38

potrebujeme:
kuracie stehna
timian
jablka na osminky
nastruhany syr
mrkva na kolieska , 2-3 cibulky na kolieska
marinada na zemiaky:olivovy olej, 1PLhorcice, 4 struciky cesnaku, sol, cierne korenie, citronova stava,
marinada na kura: olej, grril. korenie, vegeta, sol

postup:
do zemiakovej marinady nahadzeme zemiaky, mrkvu a cibulu, vsetko to dobre premiesame a nechame cca hodinku odstat. tak isto aj kura dobre vymacame v marinade. odstate zemiaky rozlozime na plech, posypeme timianom, poukladame na to kura a dame piect. asi tak v polovici pecenia naukladame k masku jablcka a dopecieme. pred koncom posypeme len masko struhanym syrom.
odporucam viac mrkvy, pecena chuti vynikajuco, ja som dala len jednu velku a skoro sme sa pri obede o nu pobili :lol:
Silvi
Silvišňa

Poslaťod tiana » Ned, 28. Feb 2010, 22:53

hmmm silvi, vynikajuco zneju tie tvoje receptiky-mna hlavne to kuratko oslovilo, mnam mnam....brana samozrejme oslovil aj ten gulas, sak je poraaadny chlap :lol: vyskusame ;)
ObrázokObrázok ObrázokObrázok
tiana

AMERICKA FAZULACKA

Poslaťod evitk@ » Sob, 06. Mar 2010, 13:05

SUROVINY:biela fazula,krupy(jacmenne),slaninka(klobasa,spekaciky,parky)cibulka,rajcinovy pretlak,cesnak,sol,korenie,2PL muky na zasnazku,petrzlenova vnat,

POSTUP:
krupy a fazulku uvarime zvlast do makka.vo velkom hrnci osmahneme cibulky na kocky a pridame slaninku,alebo podla chuti klobasku,spekaciky alebo parky mozu bty aj dve naraz klobasa a slanina alebo spekaciky a pod... ;) oprazime a zaprazime s mukou.zalejeme uvarenou fazulkou a krupami.kto chce moze najprv zasmazku zaliat troskou studenej vody aby s anerobili hrudky ;) a tak pridat fazulu akrupy...premiesat nechat zvriet a pridat pretlak korenie a sol,moze byt aj vegeta,podla chuti ;) dovarit,nechat zvriet a vypnut.po dovareni pridat nasekanu vnatku a petrzlen.polievocka je vyborna aj ako hlavne jedlo s dobrym cerstvy chlebikom...a niekto si ju lubi dochutit kyslou smotanou...
DOBRU CHUT ;)
Obrázok=http://lilypie.com]Obrázok[/url]
evitk@

Poslaťod evitk@ » Sob, 06. Mar 2010, 13:06

VNATKU AJ PETRZLEN MALO BYT VNATKU AJ CESNAK! ;) :lol:
evitk@

UDENE MASO S CHRENOVOU OMACKOU

Poslaťod Silvišňa » Pia, 12. Mar 2010, 17:48

je to vynikajuce a velmi jednoduche a rychle:

potrebujeme:
udene masko- uplne jedno ake- kuracie, bravcove- vtedy ho nakrajame na platky
cibula- na kruzky usmazena na oleji
chren- ten zavarany som ja dala- celu pixlu
smotana na varenie alebo slahanie( tak cca 500ml som pouzila, aby bolo dost omacky)
lyzica horcice
vegeta, biele korenie

postup
maso poukladame na pekac, na kazdy kusok dame osmazenu cibulku a zalejeme omackou, ktoru sme urobili zmiesanim chrenu, smotany, vegety, korenia a horcice. vylejeme na masko a pecieme cca hodinku. vynikajuce !!! ta udena chut s chrenom a cibulkou- no mnam :D . ja som to teraz robila prvykrat, ale najblizsie dam aj trochu cervenej papriky pre farbu, bo dost bielo to na tanieri vyzera, ked si to date napriklad s ryzou ;) .
Silvi
Silvišňa

Poslaťod mama » Ned, 14. Mar 2010, 19:31

my sme mali dnes na obed toto a decká sa oblizovali a dupľovali :D

ZELENINOVÁ TORTA S RYŽOU A ŠOŠOVICOVÝM ŠALÁTOM

mrazená zelenina asi 250g
6 vajec
1dcl mlieka
5 lyžíc múky
3 cibule
tvrdý syr
200g šošovice, najlepšie zelenej
200g paradajok
ocot
vegeta, soľ, koriander a klinčeky v celku, curry, paprika, peper, oregano, dill, bazalka, majoránka, chilli
400g ryže
olivový olej

ja varím ryžu takto: troška olivového oleja zohriať, vysypať ryžu, trocha premiešať, pridať soľ, curry, do stredu dať celú cibuľu, to ktorej sme napichali zo 5 klinčekov a zo 5 koriandrov. zaliať vodou asi raz tolko, čo je ryža a na plnom plyne variť, kým sa voda nestratí, cca 10min a potom, aj ked tam je voda mezi ryžou, tak prikryť pokrievkou a nechať prikryté. po 10 min je ryža úplne mäkká ale nie rozvarená a nelepí sa a má bohovskú chuť :D kto chce, môže do nej dať aj paličku škorice. tak to nejako varia indoši

torta: vajcia rozmiešame s koreninami, mliekom a múkou. na koniec primiešame zeleninu podla chuti. mrazenú alebo čerstvú. dáme do tortovej formy, ktorú sme potreli olivovým olejom a vysypali múkou. pečieme na 200 stupňoch asi pol hodinu. pred koncom poukladáme na vrch syr.

šalát: uvaríme šošovicu, omyjeme a dáme do misky. narežeme na tenké pásiky cibulu, môžu byť aj väčšie kusy a na plátky paradajky, alebo cherry tomatoes na polovičky. posolíme, pridáme oregáno, majoránku, čo má kto rád a lyžicu octu. necháme odstáť v chladničke. cibuľa stratí štipľavosť a deti to potom bez problémov zjedia :D
mama

tatarak s lancmiiitu a lancmitova prazenica

Poslaťod evitk@ » Štv, 25. Mar 2010, 16:58

SUROVINY:konzerva lancmitu velky maly zavisi od toho pre kolko ludi ;)
syr na struhanie,moze byt udeny ale nemusi zhruba 100 -200 gr. podla toho aka konzerva lancmitu ;)
kecup ,horcica,stipka silo,korenie,

POSTUP:lancmiiit pomlet alebo nastruhat(lepsi je pomlety)vsetko spolu dobre premiesat ochutit podla chuti kecupom a horcicou a napatlat na chlebik a dat zapect do truby ;)
na tento receptik mam spomienky z dectva ked sme vyziabnuty prisli zo sankovacky k tomu teply cajiiik...mnaaaaam...kto lubi cesnak moze zospodu potriet cesnakom hotove zapekance ;)

LANCMIITOVA PAZNICA:
SUROVNY: vajicka podla poctu ludi ;) konzerva lancmitu :)

POSTUP:lancmiiit upeka do skoro chrumkava a ked je takmer chrumkavy pridat vajcia a dochuutit solou ciernym korenim ;)
aj je lancmir pomlety alebo nastruhany da sa pouzit tato prazenica ako natierka na chlieb...vyborne chuti ked je hotovy na tanieri aj zmiesany s horcicou...

ak to niekto oskusate dajte vedeit prosiim ohlasy rod.prislusnikov ;)
kujeem
evitk@

masove gulky v diabolskej rajcinovej omacke

Poslaťod evitk@ » Str, 14. Apr 2010, 16:01

SUROVINY:500gr. mleteho maska(ja davam bravcove)
vajce,2PL hladkej muky,olej ,sol,mlete cierne korenie...
suroviny na omacku:olej,cibula,2PL muky,250 ml sladkej smotany,3 struciky cesnaku, 2 bobkove listy,paradajkovy pretlak (ja som dala velky) 2 PL rybezloveho dzemu(kto nema moze pouzit malinovy alebo cucoriedkovy)cili korenie(nemusi byt)cierne korenie,sol...

POSTUP:mlete meso premiesame s vajcom a solou a korenim a pomocou muky tvarujeme gulky...ja som primiesala muku do maska a malo to rovnaky efekt ;) a gulky sa tvaruju take drobne cca 2 cm ;) a opecieme zo vsetkcyh stran na oleji.
OMACKA:orestujeme nadrobno nakrajanu cibulku(ja som pouzila vypek z guliek;)) a pridame paradajkovy pretlak,cesnak,mck(mlete cier.kor),sol,cili(ja som nedala a bola aj tak vyborna kto neche pikantne vobec nic tym nepokazi) a kratko povarime.primiesame lekvar a zriedime s vodou(hustota by mala byt zhruba ako pri klasickej rajcinovej)nechame zovriet a pridame gulky.uvarene gulky povyberame(ja som ich nechala a nic sa tym nepokazilo ;))a omacku zahustime smotanou v ktorej sme predtym rozmiesali 2 PL muky...kratko povarime a odstavime z ohna.

ja som ako rpilohu pozuila zemiaciku na masielku...hmmmm
evitk@

MRKVOVO-HRASKOVO-KUKURICOVY PRIVAROK

Poslaťod evitk@ » Ned, 09. Máj 2010, 12:14

SUROVINY:3-5 stredne velkych mrkiev,konzerva kukurice,konzerva,alebo mrazeny hrasok,bobkovy list staci jeden,sol,mck,cibulka,kysla smotana,mlieko,hl.muka 3pl,,ocot
parky,vajicka alebo lancmiiit ;)

POSTUP:Cibulku pokrajame na kocky a oprazime do sklovita,mrkvu postruhame na jemnom,alebo hrubsom struhadle,ja struham na hrubsom mam rada ked je tu mrkvu viacej citit ;) ,podusime a pridame hrasok a kukuricku,bobkovy list,dusime do polomakka,ked je vsetko takmer makke,zalejeme vodou asi tak 1-2 cm nad a nechame zovriet,mozme dochutit solou a mck,podla chuti...ked kym zovrie zarobime si zatrepku-z muky smotany a mlieka,ja davam toko mlieka kolko smotany,dopbre rozhabarkujeme a vlejeme do omacky.premiesame aby sa zatrepka neuchytila a nechame zovriet za obcasneho miesania.vypneme a dochutime octom a solou podla chuti.ja niekedy ocot ani nedam,je to chutne aj tak...a napokon oprazime parky,alebo ich mozme pred dovarenim hodit do omacky,alebo osmazime lancmiiit,alebo volske oko...podavame s chlebikom,alebo aj kludne s knedlou...hmmmm..mnamiiii
evitk@

JEDNODUCHE LASAGNE

Poslaťod evitk@ » Ned, 09. Máj 2010, 12:22

tento recept som raz nasla na nete a je namakany... ;)
SUROVINY:500 gr.mleteho maska(ja pouzivam bravcove,alebo morcacie)1 vacsia cibulka,1 paradajkovy pretlak cca 150 gr.,2 struciky cesnaku,oregano,cierne korenie,rasca,sol,mck.
BESAMEL:kusocek masla,2PL hl.muky,2 dl mlieka,1 kysla smotana 200 gr..5-6 platov lasagni,syr na posypanie...

POSTUP:cibulku nakrajat na kocky a osmazit do sklovita.pridame masko a ochutime rascou,korenim,solou,a stipka oregana,nechat tak 10 minut dusit s troskou vody a pridame pretlak,premiesame a dolejeme vodou(dobre 2 dl.vody),omacky treba viacej tak netreba setrit vodou,potom vsiakne do lasagni.Nechat prevret a po odstaveni pridat cesnak.zapneme si ruru tak na 200 stupnov...
a urobime si besamel:rozpustime maslo,poprasime mukou a porpazime asi tak 2 minutky,zalejeme mliekom a metlickou miesame az do varu.omacka zhustne.odstavime a pridame smotanu a vymiesame na hladko.opatyrne vmiesame besamel k maskovej omacke ale "uz nevarime!!"

do formy nalejeme najprv omacky a potom ukladame lasagne a opakujeme...zakoncime omackovou vrstvou a na poslednu vsrtvu posypeme syrom...pecieme zhruba 40 minut...

su namakane a hlavne nenarobi sa cloviecik pri tom :D :D :D
evitk@

Re: mrkvovy kolac

Poslaťod adela » Pon, 10. Máj 2010, 14:31

1,5 hrnceka kristaloveho cukru
2 hrnceky polohrub. muky
4 vajcia
3/4 hrnceka oleja
2 cajove lyz. sody bikarbony
2 caj.lyz. prasku do peciva
1/4 caj. lyz. soli
1 caj. lyz. skorice
5 velkych mrkiev

vsetko pomiesat a vyliat na vymasteny a vysipany plech, mňom
moze sa dat na vrch poleva cukrova alebo cokoladova, alebo potriet dzemom ;)
Obrázok Obrázok
Obrázok
adela

Poslaťod mica » Ned, 16. Máj 2010, 12:52

Stavnate rezne

4-6 reznov (bravcove napr.z kare, ale robila som aj z hovadzieho m.)
struhanka
4 vajcia
sol
olej
na zalievku: 3 dcl vody, 1 PL kucupu, 1 PL horcice, 1 ČL vegety, 1/2 ČL cierneho korenia

Masko si naklepeme, osolime, potom do maska z oboch stran povtlacame struhanku, potom rezne namacame vo vyslahanom vajicku a prudko opecieme na oleji. Opecene rezne ukladame do pekacika vedla seba a zalejeme pripravenou zalievkou - vsetky suroviny dobre zamiesame dokopy. Pecieme v rure na 200°C cca 45 - 60 min. Zalievka pri peceni pekne vsiakne do maska a to je stavnate.

Podavame so zemiacikmi a zeleninovym salatikom.
Obrázok
mica

Poslaťod vava » Štv, 01. Júl 2010, 00:40

Muffiny

Potrebujeme: 1 vajce, 1 hrncek cukru, 2 hrnceky polohrubej muky, 1 balicek prasku do peciva, 1 hrncek mlieka, 1/2 hrnceka oleja
Postup: vsetko spolu zmiesame a pecieme na 180 stupnov cca 20-30 min.

- ked sa prida namiesto prasku do peciva prasok do pernika a pridaju sa cca tri lyzice medu, trosku skorice, hrozienka, pernikove korenie, orechy, trosku kakaa, tak je to prijemny pernikovy variant ;), daju sa robit aj jablkove so skoricou, alebo aj bananove, ale ja mam najradsej orechovo - cucoriedkovo - cokoladove ...
vava
Obrázok
vava

Poslaťod mama » Sob, 03. Júl 2010, 21:22

vavka, u nás už maffiny letia, sú také jednoduché. väčšinou ich už robí Olívia ;) my dávame namiesto mlieka jogurt, dostanú taký svieži nádych a robíme buď čisté alebo s lesným ovocím, mňom :lol: som prišla napísať receptík, čo sme nedávno objavili a chutí nám, teda, ja moc také nejem, akože diéta :roll: , ale pánovi manželovi chutí :D

Čokoládová nátierka

100g tmavej čokolády
300g gréckeho jogurtu
1 chilli
1 PL medu
sezamový olej

čokoládu nastrúhame, chilli narežeme na drobné kúsočky, zmiešame to, pridáme med a sezam, ale ten my nedávame.
tip: nedovolte manželovi dať to deťom do 3 rokov :roll: :lol: :twisted:
mama

Poslaťod anlu » Sob, 03. Júl 2010, 21:49

ten tip je najlepsi :lol: :lol: :lol: :lol: ale vyzera to velmi zaujimavo ;)
Obrázok
Obrázok
Obrázok
anlu

Poslaťod mama » Uto, 24. Aug 2010, 18:48

Saag Aloo

5 velkých zemiakov
3 zelené chilli
5 strúčikov cesnaku
konzerva špenátu, alebo aj mrazený/čerstvý
olej
soľ
curry

na oleji podusíme nadrobno pokrájané chilli papričky, rozdrvený cesnak. pridáme koreniny, na kocky alebo kolieska porezané zemiaky a špenát. všetko dusíme a podla chuti pridávame sol a korenie. ja som to jedla na viac spôsobov aj v jednej a tej istej reštike, lebo čo kuchár, to iná chuť. raz to nebolo skoro vôbec štiplavé a inokedy som to nemohla ani zjesť. jeden kuchár tam dá velké kusy cibule, paradajok, iný tofu...takže dá sa to dochutiť ako chceme. nič nie je zakázané. podáva sa to s naan bread, čo je špeciálny indický chlieb, niečo ako slovenské posúchy, alebo s ryžou, recept dám za chvílu.

neviem ako sa toto jedlo presne volá, my to voláme
Indický chick peas :D

2 konzervy cícera
5 velkých cibúľ
cesnak, cesnaková pasta
čerstvé alebo zavárané paradajky /zo 2 konzervy alebo 10ks/
olej
soľ
curry
práškové chilli
práškový cardamon
celý cardamon
garam masala

cubulu pokrájame na drobno a dusíme v oleji až je na blato. ale ja tak dlho nevarím. pridáme paradajky, cícer a koreniny a varíme. ked je všetko poriadne premiešané, chute aj farby, tak ponorným mixérom blendujeme. bud úplne na kašu alebo necháme aj celé kusy cícera. tiež som to jedla na viac spôsobov. podávame s naan bread alebo ryžou.

Pilau rice /ryža/

300g basmati ryže
soľ
cibuľa
5 celých cardamónov
5 celých klinčekov
olej
curry alebo kurkuma

olej rozpálime, dáme doň ryžu, pridáme soľ, curry a miešame dokým sa ryža sfarbí, ale opatrne aby sa nespálila. zalejeme vodou asi 3cm nad ryžu. do celej cibule zapichneme klinčeky a cardamon a vložíme do hrnca. prikryjeme a varíme na stredne silnom ohni do zovretia. potom ešte asi 5-7 minút, neviem presne, skrátka krátko, kým je voda skoro vyparená, oheň vypneme a ryžu necháme prikrytú odstáť asi 10min. ona sa sama dovarí. voda sa sama stratí. indovia to podávajú farebné. semienka ryže sú modré, červené, zelené, netuším ako to robia. niektorí do toho hádžu aj celé cardamóny, klinčeky, kúsky škorice a rascu. fantázia má zelenú :D

Dobrú chuť!
mama

Predchádzajúci

Späť na Tehotenska Kucharka

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť